“Een exposé met artiest”: werk van Edwin van Heijningen

Bij de opening van de tentoonstelling Een exposé met artiest toonde Edwin van Heijningen zijn werk “Shattered into a thousand pieces”. Na de opening werkte hij dit beeld om tot het beeld “Floored by grid”.
Als achtergrondinformatie volgt hier het persbericht behorend bij de afsluiting.
Daarna volgen enkele foto’s.

Afsluiting Een exposé met artiest in Y2

Dit is alweer de laatste week van de tentoonstelling Een exposé met artiest. Komende donderdag en vrijdag van 13:00 tot 17:00 bent u opnieuw welkom in Y2 (https://www.facebook.com/Y2-1621318751413481/ ), Oosterhamrikkade 2Y Groningen om te zien hoe Edwin van Heijningen (www.edwinvanheijningen.com) in een soort totaalperformance, intensief en consciëntieus toewerkt naar de eindpresentatie van het beeld “Floored by grid”.
Ook deze eindpresentatie op zondag 19 juni vanaf 16:00 is vrij te bezoeken

“Floored by grid” is de vijfde gedaante van het oerbeeld “Emergency exit”. De vierde gedaante “Shattered into a thousand pieces” was in Y2 te zien bij de opening van de tentoonstelling. Tijdens deze tentoonstelling is deze gedaante radikaal afgebroken opdat de tegelvloer geheel vrij kwam voor een nieuwe gedaante.
In overeenstemming met de plannen vooraf van Van Heijningen, beïnvloedt de maatvoering van en binnen de tentoonstellingsruimte van Y2 de vorm van dit nieuwe beeld. Daarmee lijkt dit beeld lokatiespecifiek.
Maar tegelijkertijd is te zien hoe dit beeld losgekoppeld kan worden van deze ruimte en hoe het kan worden verplaatst (hetgeen het beeld weer tot een niet-lokatiespecifiek beeld maakt). Dan blijkt hoe belangrijk de keuzes zijn die Van Heijningen heeft gemaakt en de handelingen die hij heeft verricht.
Door deze keuzes en handelingen heeft Van Heijningen ervoor gezorgd dat (een deel van) het beeld sec (dus nagenoeg onveranderd en zonder na te denken) op een andere lokatie kan worden getoond. Maar als hij zou willen, dan zou hij het ook kunnen aanpassen en zelfs kunnen laten ademen op de maatvorming van nieuwe lokatie.

Van Heijningen werkt (heeft gewerkt) in Y2. Dit heeft geresulteerd in het werk “Floored by grid”. Dit is een niet-lokatiespecifiek werk. Maar de lokatie Y2 heeft wel haar sporen achtergelaten in dit werk. U kunt het komen bekijken aan de Oosterhamrikkade 2Y Groningen op donderdag 16 juni, vrijdag 17 juni en zondag 19 juni van 13:00 tot 17:00. Zondag 19 juni vanaf 16:00 is tevens de officiële afsluiting.

Edwin van Heijningen studeerde in 1995 af aan de Hogeschool voor de kunsten Arnhem (het huidige ArtEZ), studierichting Vrije Kunst.

Voor meer informatie over de kunstenaar zie:
www.edwinvanheijningen.com

foto boven: “Shattered into a thousand pieces”

foto boven: “Floored by grid”